Blog

Roger Van de Velde in de canon

Ivo de Kock op De Wereld Morgen: ‘Gelukkig zorgt uitgeverij Vrijdag er met Ellen Van Pelts biografie Deze wereld is geen ergernis waard en de gebundelde heruitgave van De knetterende schedels en Recht op antwoord ook voor dat we er aan herinnerd worden dat Roger Van de Velde als groot schrijver thuishoort in de canon. En zoals het openende Macbeth-citaat van De knetterende schedels aangeeft: “Life is a tale told by an idiot.’

Deze wereld is geen ergernis waard in de boekhandel

Eindelijk is het zover. Deze wereld is geen ergernis waard, mijn biografie over Roger Van de Velde, rolde van de drukpersen.
Een boekvoorstelling kan in deze tijden helaas niet, maar het drinken van een glaasje Côte de Kabylie wordt ten zeerste aanbevolen bij het lezen van het boek. 

Deze wereld is geen ergernis waard is te vinden bij jouw lokale boekhandelaar, die als essentiële leverancier van leesvoer geopend is. 

Op donderdag 3 december signeer ik achter gesloten deuren bij boekhandel De Groene Waterman. Je kan jouw gesigneerd exemplaar bestellen via deze link. Vermeld in het veld ‘Een boodschap nalaten’ dat je een gesigneerd exemplaar wenst en ter attentie van wie ik mag signeren (dit veld verschijnt pas vlak voor je de betalingsmethode kiest). Je kan het gesigneerde boek dan ophalen in De Groene Waterman of thuis laten leveren.

Altijd in quarantaine

‘Altijd in quarantaine’ is het thema van De Nationale Dagen van de Gevangenis 2020. Het Geuzenhuis en het August Vermeylenfonds lanceren samen de campagne KARMA HOTEL en klagen onze huidige vorm van detentie aan.

Tom Cools van het Vermeylenfonds interviewde me voor KARMA HOTEL over Deze wereld is geen ergernis waard, mijn biografie over Roger Van de Velde. Ik vertel over de penitentiaire lijdensweg van Van de Velde en over hoe hij in de gevangenis schrijver werd.

Een cel in de Sint Laureisstraat

Roger Van de Velde heeft nu ook een cel in de Antwerpse Sint Laureisstraat. Elke Lemmens van Hausgemacht toverde onze stoffige voetschraper om tot een gevangeniscel met daarin de schrijver aan het werk. De perfecte afsluiter van mijn Van de Velde-jaren.

Met steun van de Burgerbegroting bouwt Hausgemacht verwaarloosde voetschrapers naast Antwerpse voordeuren om tot wonderlijke miniatuur-taferelen. Benieuwd naar haar creaties? Je vind ze op Instagram en Facebook.

Op de valreep

Na lang schrappen en schaven belandde het manuscript van mijn biografie over Roger Van de Velde dan eindelijk in de eindredactie-fase. Maar dat was buiten Jan Lampo gerekend. Vorig weekend liet hij me weten dat hij nog een collectie knipsels en brieven vond in het archief van zijn vader Hubert Lampo. Met een klein hartje trok ik naar het Letterenhuis om het materiaal in te kijken. Wat als Van de Velde in die brieven aan zijn goede vriend zaken toevertrouwde die ik nog niet wist? 

Jan Lampo had boeiend materiaal opgedolven: onder andere een briefwisseling tussen Hubert Lampo en de firma Janssens – die het middel Palfium waaraan Van de Velde verslaafd raakte op de markt bracht- en een mij nog onbekende brief van psychiater De Bandt. Niets dat mijn biografie op losse schroeven zet, wel materiaal dat een plekje in het boek verdient. Dus daar gaan we weer, in volle vaart naar de publicatiedatum 16 november.

30 mei 2020

Mijn beste Roger,

Precies vijftig jaar geleden overleed je op het terras van Brasserie André in de Statiestraat. Je dood was voorpaginanieuws in verschillende kranten. ‘De kleine wereld van de Vlaamse Letteren is beduidend armer geworden met dit heengaan,’ schreef de Gazet van Antwerpen.

Enkele dagen later, op woensdag 3 juni 1970 werd je begraven.  Talrijke schrijvers, journalisten en prominenten waren erbij op het Schoonselhof. Karel Jonckheere, Hubert Lampo, Eugene van Itterbeek, Marc Andries, Hugues C. Pernath, Walter van den Broeck, Eddy van Vliet, Angèle Manteau, Jos Vandeloo, Frans Strieleman en Frans Grootjans, ze legden allen een takje bloeiende brem op je graf.

Vandaag ligt jouw boek De knetterende schedels opnieuw in de boekhandel. Een boek dat een generatie nieuwe lezers verdient. Ondertussen ‘politoer’ ik verder aan jouw biografie, die dit najaar zal verschijnen. Maar vandaag niet. Vandaag sta ik aan jouw graf met een takje bloeiende brem.

Con amore,

Ellen