Biografie Roger Van de Velde

2020. Dan moet de biografie over Roger Van de Velde waar ik nu aan schrijf klaar zijn. Dan is het vijftig jaar geleden dat deze briljante schrijver stierf. 

Op mijn blog-pagina hou ik u op de hoogte over het schrijven van deze biografie. Hebt u Roger Van de Velde gekend of kent u iemand die hem heeft gekend? Aarzel dan niet om mij te contacteren.

Kent u de Vlaamse schrijver en journalist Roger Van de Velde? Waarschijnlijk niet. Roger Van de Velde is een van de talloze schrijvers in ons taalgebied die in de vergeetput belandde. Hoewel hij niet helemaal vergeten is. Het oeuvre van Van de Velde blijft een geheimtip die schrijvers aan elkaar doorgeven, Dimitri Verhult noemt hem steevast als zijn favoriete schrijver, Erik Vlaminck schreef voor Toneelhuis het theaterstuk ‘Van de Velde: j’aimerais mieux de bouche vous le dire (sic)’, filmmaker Kris Verdonck maakte een kortfilm geïnspireerd op Knetterende Schedels.

Wat hij schreef was vuurwerk

Roger Van de Velde wordt geboren op 13 februari 1925 te Boom.  Zijn schrijftalent wordt opgemerkt door niemand minder dan Willem Elsschot, die de jonge schrijver onder zijn vleugels neemt. Onder zijn voorspraak kan Roger in 1947 beginnen werken als journalist bij De Nieuwe Gazet. Het journalistiek werk van Van de Velde is indrukwekkend. Hij is een veelzijdig journalist die over alle soorten onderwerpen schrijft: sportwedstrijden, toneelrecensies, ongevallen, het nachtleven in Antwerpen, Congo, Eichmann, de jodenvervolging,…  Opvallende is de hoge kwaliteit van zijn artikels. ‘Wat hij schreef was vuurwerk, sprankelend van woordkeus en taalbeheersing,’ zei hoofdredacteur Frans Strieleman over Van de Velde in Vlaanderen Vandaag.

Achter tralies

In 19 48 wordt Roger Van de Velde na een toneelvoorstelling in de Antwerpse Schouwburg afgevoerd met de ambulance. Hij heeft een maagperforatie. Vanaf dan begint een lijdensweg met verschillende maagoperaties. In 1956 krijgt Roger Van de Velde Palfium voorgeschreven, een pijnstiller van Janssens Farmaceutica die met Barnumreclame op de markt werd gebracht. Wat later blijkt Palfium erg verslavend en komt het op lijst van de narcotica terecht. Geen enkele dokter wil de ondertussen zwaar verslaafde Van de Velde nog Palfium voorschrijven. Hij begint doktersbriefjes te vervalsen en loopt tegen de lamp. Zijn advocaat pleit ontoerekeningsvatbaarheid en na een hallucinant onderzoek van 25 minuten bij de psychiater, wordt besloten dat Van de Velde geïnterneerd moet worden. Van de laatste acht jaar in zijn leven brengt hij er zes achter de tralies door.

Literaire parels

Net in deze schrijnende omstandigheden schrijft Van de Velde zijn heldere, sobere proza. Galgenaas, De Slaapkamer, Knetterende Schedels. Stuk voor stuk literaire pareltjes waarin Roger Van de Velde met zijn scherpe observatietalent en trefzekere stijl prachtige portretten schetst.

Het vrije woord

Dankzij een schrijversactie wordt Roger Van de Velde op 2 april 1970 vrijgelaten uit de gevangenis. Op 7 mei ontvangt hij de Arkprijs voor het Vrije Woord. Op 3 juni mag hij naar de Jellinekkliniek te Amsterdam, voor de door hem zo lang gevraagde behandeling van zijn verslaving. Hij raakt echter niet tot in Amsterdam. Op 30 mei 1970 bezwijkt hij op een Antwerps terras aan de gevolgen van zijn Palfiumverslaving.

Foto: Roger Van de Velde, 1970 © R. Dijckmans