Onlangs trok ik met Expeditie De Stad naar het Kiel voor de wandeling Braem op het Kiel. Een ervaren en onderhoudende gids vertelde ons over de geschiedenis van de wijk en de vooruitstrevende ideeën van Braem op vlak ruimte, licht en functionaliteit.
Na de Tweede Wereldoorlog kampte Antwerpen met een woningtekort. De stad vroeg architect Renaat Braem om een modern complex van sociale woningen te ontwerpen. Braem liet zich inspireren door zijn leermeester Le Corbusier en ontwierp negen woontorens die hij op poten of ‘pilotis’ zette. De zo vrijgekomen ruimte onder de blokken zou een ontmoetingsplek worden.


Roger Van de Velde was een van de eerste bewoners van ‘de potenblokken’. Samen met Rosa en de kinderen woonde hij eerst in een van de blokken aan de Maurits Sabbelaan, later verhuisden ze naar een duplexappartement in de Aloïs de Laetstraat.
In het appartementsgebouw aan de Alois de Laetstraat 4, waar de familie Van de Velde woonde, werd een appartement bewaard in de originele stijl uit de jaren vijftig. De gids loodst ons rond in het piepkleine flatje, dat destijds als luxueus werd bestempeld. Er waren immers een badkamer en een ijskast.


Ik ontsnap even uit de groep om het appartement van Van de Velde te zoeken. De voordeur staat er nog steeds zoals hij ze ’s avonds na het werk opende.
Ook de brievenbussen in de inkomhal op het gelijkvloers werden door Braem ontworpen. Ze hebben een gaatje in het midden, zodat je meteen kan zien of er post voor je is. Ik zoek en vind de brievenbus van Roger.


