Oproep in Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen

Met hulp van de leden van de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome werd een oproep tot informatie over Roger Van de Velde gelanceerd in Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen.

Het Laatste Nieuws, 10 januari 2019

Biografie over schrijver Roger Van de Velde op komst

Roger Van de Velde.
 R. Dijckmans Roger Van de Velde.
 Het leven van de in 1970 overleden Boomse schrijver en journalist Roger Van de Velde wordt vereeuwigd in een biografie. Biografe Ellen Van Pelt hoopt op de hulp van de Bomenaars om zoveel mogelijk informatie over de man te kunnen verzamelen.

Roger Van de Velde is een van de talloze schrijvers in ons taalgebied die bij het grote publiek in de vergetelheid zijn geraakt. Maar zijn oeuvre blijft een geheimtip die schrijvers aan elkaar doorgeven. Dimitri Verhulst noemt hem als zijn favoriete schrijver, Erik Vlaminck wijdde een theaterstuk aan Van de Velde en filmmaker Kris Verdonck maakte een kortfilm geïnspireerd op Van de Veldes verhalenbundel ‘Knetterende Schedels’. Nu wil de Antwerpse schrijfster Ellen Van Pelt tegen 2020, vijftig jaar na zijn overleden, het levensverhaal van Van de Velde optekenen. Ze doet alvast een oproep om zoveel mogelijke informatie over de man te kunnen verzamelen.

Roger Van de Velde werd geboren op 13 februari 1925 te Boom. Hij was de zoon van Jan Frans Van de Velde en Maria Callaert. Zijn vader had samen met zijn broers een jeneverstokerij, De Condor in de Tuyaertsstraat. Na de dood van zijn vader hertrouwde zijn moeder met Louis Eyckmans. Het lager onderwijs volgde Van de Velde in de Broederschool in Boom tussen 1932 en 1939. Hij was een sportieve jongen: hij was lid van de Boomse zwemclub en speelde voetbal. In 1946 huwde Van de Velde met Roza Verboven, ook zij is in Boom geboren. “Ik ben op zoek naar mensen die meer informatie hebben over Roger Van de Velde, die iets meer kunnen vertellen over jeneverstokerij De Condor of misschien nog Maria Callaert, Louis Eyckmans, Roza Verboven of Roger Van de Velde zelf hebben gekend”, aldus Van Pelt.

Gazet van Antwerpen, 14 januari 2019

gva