Waar is Wally in het liberaal archief

Mijn route van het station tot aan het archief loopt door het mooie Citadelpark.

Roger Van de Velde’s echtgenote knipte de krantenartikels die haar man schreef voor de Nieuwe Gazet netjes uit en bewaarde ze in mappen. Deze mappen liggen nu in het Letterenhuis. Helaas knipte mevrouw Van de Velde netjes rond het artikel, waardoor de datum vaak verloren is gegaan. Soms schreef ze die met de hand bij het artikel, maar niet altijd.

Dus verhuis ik de komende maanden naar het Liberaal Archief in Gent. Daar worden de exemplaren van de Nieuwe Gazet bewaard, ingebonden in grote boeken. Het idee ‘ik pluis de jaargangen tussen 1947 en 1970 even uit’, werd de eerste dag al ‘oh jee, dit wordt een tijdrovend monnikenwerk.’

Veel artikels in De Nieuwe Gazet zijn niet ondertekend met de naam van de journalist. Fernand Papon, collega van Van de Velde, vertelde me dat een journalist destijds zijn artikels pas mocht ondertekenen met zijn naam of initialen wanneer hij zijn sporen verdiend had.  Zoeken naar een speld in een hooiberg dus. Soms meen ik Rogers schrijfstijl te herkennen, maar helaas zijn er nog tal van andere goede journalisten bij De Nieuwe Gazet wiens schrijfstijl met die van hem te vergelijken valt. Ik durf er dus mijn hand niet voor in het vuur steken welke artikels van hem zijn en welke van andere nobele onbekenden.

Het doorbladeren van de kranten gaat traag, ontzettend traag. Mijn ogen speuren elke bladzijde af, op zoek naar RVDV, PAN (Rogers pseudoniem), R Van de Velde of Roger Van de Velde. Ook scan ik de krantenkoppen in de hoop artikels uit de knipselmap te herkennen. Er is er immers eentje dat ik echt heel graag zou lezen, gewoon om te weten of het werkelijk bestaat. Zodra ik het vind, meer daarover. Maar eerst verder speuren.

20180530_102150[1]
Mijn route van het station tot aan het archief loopt door het mooie Citadelpark.