‘Roger las bijna net zoveel als ik’

20180605_131020

In de Oude Beurs, vlakbij de Grote Markt, vind je Boekhandel Brocatus. De eigenaar Marcel Brocatus heeft al meer dan 55 jaar als boekenhandelaar op de teller staan. Ondertussen is hij 88 jaar, maar aan stoppen denkt hij niet.

Wie op zoek is naar een boek, krijgt bij Marcel een klantenservice uit de duizend. Wanneer hij het boek niet in zijn uitgebreide collectie heeft, dan laat je je telefoonnummer achter. Soms krijg je dan weken of maanden later een telefoontje van hem ‘Ik heb je boek gevonden.’

Marcel was ooit een collega van Roger Van de Velde bij De Nieuwe Gazet. Roger werkte er als journalist, Marcel was inspecteur. Hij bezocht de krantenwinkels en deed marktonderzoek.

Marcel herinnert zich Roger als een intelligente en belezen jonge man. Hij was graag in zijn gezelschap, omdat er altijd wel iets interessants op te steken viel.

‘Roger las bijna zoveel als ik.’ Uit de mond van Marcel Brocatus wil dat heel wat zeggen. Tot enkele jaren geleden las Marcel elke dag een boek. Ongeveer 14 000 heeft hij er gelezen.

In de jaren vijftig verliet Marcel de krant. Daarna hield hij nog slechts sporadisch contact met Van de Velde. Hij volgde de literaire carrière van Roger vanop afstand. Van alle boeken van Van de Velde, heeft hij de eerste drukken zorgvuldig bewaard. Hij belooft me dat ik ze volgende keer eens mag inkijken.

Wil je ook op bezoek bij deze sympathieke boekhandelaar? Oude Beurs 3, Antwerpen. Elke dag open van 14 uur tot 18 uur.